Skallerup Kirke

Grønne Klitvej 306, Skallerup, 9800 Hjørring

Stygge Krumpen blev udnævnt til sysselprovst over Vendsyssel med sæde ved Skallerup Kirke i 1518.

Skallerup Kirke er viet til Skt. Nikolaj, som blandt andet er sømændenes helgen. Den ligger midt i sognet i den nu tyndest befolkede del. De ældste dele af kirken blev opført i midten af 1100-årene, og den var dengang omgivet af lavvandede damme og mosedrag på syd- og østsiden.

Krucifiks

Inde i kirken ses et fint skåret krucifiks, som nu hænger på skibets nordvæg. Det er antagelig skåret omkring år 1500.

Egetræsskab

I koret står der et smukt tidstypisk egetræsskab, antagelig fra tiden omkring år 1500.
Skakspil i kirken?

Hele tre kvadersten med skaktern kan ses i kirkens murværk. To sten er indmuret i kirkens nordmur, og en i våbenhuset. Der er flere forskellige teorier om skaktavlernes betydning. Var det et brætspil? En primitiv regnetavle? Eller var det symbolske advarsler mod djævelen og syndige spillelidenskaber?

 


  


  


Stygge Krumpen er et lokalt udviklingsprojekt i Vendsyssel, der siden 2008 har arbejdet på at skabe et historisk inspireret fortælle-univers omkring de bevarede Stygge Krumpen fakta. Universet er unikt for Vendsyssel - og hensigten er, at alle med interesse i at skabe vækst, oplevelser og forretning, kan være med til at folde universet ud. I 2011 bliver Stygge Krumpen anvendt som fortælling i årets TV-julekalender på TV2.

Krumpen.dk - post@krumpen.dk